Skriv en festsang – sådan gør du

Skriv en festsang. Hvis du ikke lige kan komme i gang, så få gode råd lige her. Skriv en festsang til hver en lejlighed – det er ganske gratis. Det vil helt klart være den mest personlige løsning, hvis du selv forfatter nogle vers I kan synge over en kendt melodi.

Skriv en festsang over en kendt melodi

Hvis du selv vil agere tekstforfatter, skal du tænke meget over rim og versefødder. En festsang, der rimer perfekt og følger melodien, er nemmest at synge med på. Gør dig selv en stor tjeneste ved at tænke meget over detaljerne.

Lån en rimordbog på biblioteket eller søg på nettet, for at finde de perfekte rim – så er du godt på vej. Er du i tvivl om noget lyder godt, passer til rytmen, eller rimer ordentligt, så syng det højt for dig selv.

Skriv en festsang til barnedåben, konfirmationen, guldbrylluppet, fødselsdagen osv. En velment sang vil altid falde i god jord, når man kan fornemme, at der er lagt tid og kræfter i.

Temaer til lejlighedssange

Hvad skal sangen handle om? Det mest naturlige er at lade den være en hyldest til den eller de personer, der er i centrum for festen. Humor er altid godt, men pas på med at være for grov. Det, som du synes er sjovt, kan måske falde brudeparret, fødselaren eller nogle af gæsterne for brystet. Situationsfornemmelse er vigtigt at have med i processen.

Tænk over, hvad der kendetegner den eller de personer, som du skriver sangen til eller om. Hvordan er temperamentet? Er der nogle sjove historier fra fortiden, der skal med i sangen? Hvordan er forholdet til søskende, venner, forældre, kolleger, ægtefælle, børn? Er der nogen hobbies, husdyr eller lignende, der kunne være sjove at skrive noget om? Kun fantasien – og plien – sætter grænser for indholdet.

Skriv en festsang, der indeholder både stort og småt om dagens hovedpersoner. Det er tit de små og ligegyldige detaljer, der viser sig at sætte prikken over i’et.

Melodier til festsange

En lejlighedssang skal skrives over en melodi, de fleste kender, og som er let at synge med på. Når mange mennesker synger sammen, kan det være svært at holde rytmen, så det er oplagt at få hjælp fra en CD med melodien eller en musiker, der kan spille i baggrunden. Undgå desuden melodier med for ujævne rytmer og for lange pauser uden sang.

Tag gæstelisten med på råd, når du skal vælge melodien. Det er ikke altid, at unge mennesker kender melodierne til de sange og gamle salmer, som er en del af de ældre generationers repertoire. Hvis du vælger en melodi, som alle måske ikke kender – så spil eller nyn første vers og omkvæd, inden fællessangen begynder. Som sangskriver er det selvfølgelig også god stil, hvis du selv synger for. Så varm stemmen godt op.

Vælg en melodi efter sangens tema. Handler den om noget sjovt, så vælger du en munter og hurtig melodi. Handler den om mere alvorlige ting, kan du vælge en langsommere og mere højtidelig melodi. Det er bedst at undgå alt for hurtige melodier, hvis du vil sikre dig, at teksten kan høres. Hvis festens hovedperson(er) har et særligt forhold til en helt bestemt melodi, kan du jo hylde ham/hende/dem ved at skrive en sang over netop denne melodi.

Skriv en festsang over en melodi, som underbygger sangens budskab. Der er frit valg på alle hylder, men husk at melodien skal være nem at synge og bredt kendt.

Festli.dk har også lavet en god guide som du finder her: Sådan skriver du den gode festsang.

Skriv en festsang over en klassisk melodi

Nedenfor kan du se nogle eksempler på melodier, der er populære at skrive festsange over. På den måde skulle alle gæster gerne kunne synge med.

Skriv din egen fest lige nu. Guiden er her, så det er bare med at komme i gang. Klik dig i øvrigt rundt her på siden for meget mere festlig inspiration til sangteksterne. Du kan bl.a. finde gratis festsange, hvis du kommer i tidsnød.

http://www.underholdningtilfirmafest.dk http://www.underholdningtilbryllup.dk http://www.xn--underholdningtilfdselsdag-wtc.dk http://www.underholdningtilkonfirmation.dk/ http://www.underholdningtilfester.dk/ http://www.underholdningtilfester.dk/
reklame for sangpoeten