Drikkeviser. Alkohol og sang hænger uadskilleligt sammen. Vores stemmebånd bliver smurt på en måde der gør, at vi bare må bryde ud i sang. Men hvad skal man så synge? Drikkeviser naturligvis. Den Danske Sangskat er nærmest uudtømmelig, når det kommer til rim og vers om indtag af de gyldne dråber. Vi er jo en festglad nation, så det er da klart, at vi holder af at synge om at drikke – og synge når vi drikker. 

Til forskel fra skålesange, så indeholder drikkeviser ikke budskaber om fælleskål. De er mere tænkt som underholdning, når først alkoholen har gjort sit indtog. Det kan være man lægger ud med skålesangene og senere kommer de ofte lidt længere drikkeviser på bordet – sammen med en ny omgang små skarpe eller grønne flasker i sagens natur. Vi fører dig med sikker hånd ind i drikkevisernes verden.

Drikkeviser – Et bryggeri

Lad os starte ud med gode drikkeviser med Cæsar hvis sange, man aldrig går fejl af at synge med på i festligt lag. Denne vise er dog særligt velegnet, og så er den endda også rigtig lummer. Fuldskab, lummerhed og fællessang – hvad mere skal man bruge for at få gang i en herlig fest?

Tekst:

1) Et bryggeri – et bryggeri det er et hus med bajer’ i (gentages) Og er der ingen bajer’ i så er det ej et bryggeri Et bryggeri – et bryggeri det er et hus med bajer’ i

2) En horekasse – en horekasse det er et sted hvor man får en masse (gentages) Får man ikke nogen masse så er det ej en horekasse En horekasse, en horekasse det er et sted hvor man får en masse

3) En giftering – en giftering det er et hul med hår omkring (gentages) Og er der ingen hår omkring så er det ej en giftering En giftering – en giftering det er et hul med hår omkring

Øv dig her:

Ka’ Viggo drikke øl?

Hvis det skal gå rigtig vildt for sig, er der jo nogen der skal udfordres til at drikke rigtig meget. Denne lille vise går ud på at se, hvor god personen i centrum er til at drikke sin øl ud. Man kan udskifte ”øl” med ”ud” efter eget valg. I indsætter selvfølgelig også selv navn efter hvem der synges til. Først når (hvis) øllen er bundet, skråler man sidste vers. Og sådan kan det blive en rundesang, hvor man er fælles om at nyde øl i store slurke. En af de klassiske drikkeviser. 

Teksten er over melodien ”Kalinka” fra Rusland. Måske de dér bruger vodka i stedet for?

Tekst:

Ka’ Viggo Ka’ Viggo Ka’ Viggo drikke øl? Ka’ Viggo Ka’ Viggo Ka’ Viggo drikke øl?

Ja, gu’ ku’ han Gu’ ku’ han Gu’ ku’ kan så!

Øv dig her:

Den er fin med kompasset

En af de længere drikkeviser, der bestemt egner sig til at blive luftet ud på de lyse timer i alkoholens skær. La-la-la-omkvædet lægger desuden op til armkrog og vuggen til siderne med dine drikkemakkere. Det kan godt være, det er for stor en mundfuld at lære sangen udenad, men man kan da altid skråle med på la-la-la-delen og de gentagede linjer.

Visen handler om livet som sømand med rom i glasset og en pige i hver en havn. Men lige meget hvor dejligt der er på de syv verdenshave og i eksotiske egne, vil man altid længes hjem efter hjemlige himmelstrøg og en blåøjet pige nordvest for Skælskør.

Tekst:

1) Den er fin med kompasset Slå rommen i glasset og stik mig lidt kandis all right på en spoon Skønt få er vi nok til at ta’ os en grog til Og Rosvald og Rosa er bound for Rangoon Omkvæd: Trala-la-la-la-la Trala-la-la-la-la Trala-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la-la Skønt få er vi nok til at ta’ os en grog til Og Rosvald og Rosa er bound for Rangoon

2) Vi letter med solen Fra linjen til Polen er sømandens pige parat og fidel Men jeg kendte en pige i Tjingatjuks rige hvis elskov – Guds dros – var som krudt og kanel (omkvæd)

3) Hun var slank som en lilje men sort som vanilje Og pigens familie var sort som hun sel’ Men alt har en ende og slanger har tvende Hun snød mig til slut med den torsk til O’Neill (omkvæd)

4) Dog, rører det den, som har fundet en nænsom og blåøjet pige nordvest for Skælskør Slå rommen i glasset For hun er kompasset der leder os hjem over skumslagne søer (omkvæd)

5) Gik hyren i hajer ved Singapores kajer da møder vi hendes bebrejdende blik Da angrer vi såre og knuser en tåre ved trækspillets dulmende mørkningsmusik (omkvæd)

6) Men hen under morgen fortryder vi sorgen og håber på ny på en landgangstaifun Og ser I os lette så trøst jer med dette Vi elsker Skælskør – men er bound for Rangoon (omkvæd)

Øv dig her:

Tornerose var et flaskebarn

Tornerose var et vakkert barn, hedder det i den gamle børnesang. Hvis du skulle være i tvivl, betyder ”vakkert” smuk eller bedårende. Hun er dog hverken særligt smuk eller bedårende i drukudgaven. Hun er passende nok blevet til et flaskebarn. Skrål med på dette fjollevers imens du knuger din ølflaske i hånden.

Sæt eventuelt andre ord ind i stedet for ”flaske” – hvis kreativiteten rækker til det. Drikkeviser kan sagtens være børnesange oprindeligt. 

Tekst:

Tornerose var et flaskebarn – flaskebarn – flaskebarn Tornerose var et flaskebarn – flaskebarn

Hun skreg af tørst som vi nu gør vi nu gør – vi nu gør Hun skreg af tørst som vi nu gør vi nu gør

Øv dig her:

Fader Abraham

Hvorfor ikke få lidt bevægelse med ind over drikkegildet? Det skulle være så sundt med motion. Fader Abraham og hans sønner hverken drak eller spiste meget – det gør I til gengæld. Og I morer jer tilmed, når i synger denne vise til ende og bliver forpustede over alle de ting man skal gøre samtidig.

Tekst (og instruktion):

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! (Højre albue hammers nu i bordet, mens der synges)

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! – Venstre arm! (Højre og venstre albue hamres nu på samme tid i bordet, mens der synges)

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! – Venstre arm! – Højre fod! (Højre og venstre albue hamres nu på samme tid i bordet, samtidig med højre fod trampes i gulvet, mens der synges)

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! – Venstre arm! – Højre fod! – Venstre fod! (Højre og venstre albue hamres nu på samme tid i bordet, samtidig med begge fødder trampes i gulvet, mens der synges)

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! – Venstre arm! – Højre fod! – Venstre fod! – Hovedet med! (Højre og venstre albue hamres nu på samme tid i bordet, begge fødder trampes i gulvet, og der nikkes med hovedet, mens der synges)

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! – Venstre arm! – Højre fod! – Venstre fod! – Hovedet med! – Røven med! (Højre og venstre albue hamres nu på samme tid i bordet, fødderne trampes i gulvet, der nikkes med hovedet, og røven løftes og sættes og løftes, mens der synges)

Fader Abraham har fire sønner og fire sønner har fader Abraham og de drak kun lidt og de spist’ kun lidt men de morede sig fedt – Højre arm! – Venstre arm! – Højre fod! – Venstre fod! – Hovedet med! – Røven med! – Tungen med! (Højre og venstre albue hamres nu på samme tid i bordet, fødderne trampes i gulvet, der nikkes med hovedet, røven løftes og sættes og løftes, tungen stikkes ud og rystes, mens der synges) I er nu et yndigt selskab!

Øv dig her:

Jeg en øl mig drikke vil

Et lille kort vers til dem der foretrækker en god gammeldags Carlsberg. Ellers er det også en hyldest til bajeren generelt, hvor I selv kan sætte det foretrukne mærke ind – det vil bare ikke rime ligesom HOF gør. 

Tekst:

Jeg en øl mig drikke vil

ingenting jeg vil ha’ til

Øl er herlig – ubesværlig den er særlig – uundværlig

Den er gjort af bedste stof hvis den lyder navnet HOF

Øv dig her:

Mallebrok

Egentlig en trist sang om en af de stakkels skæbner, der gik til i krigen mod tysken i 1864. Sangen egner sig dog ufatteligt godt til et bedugget selskab med trang til at brøle igennem. Det bedste øjeblik i sangen er, når én i flokken spørger ”hvornår” og der så svares ”i 1864.” Hvis ikke alle kan huske samtlige vers, er det nemt at gå med på de gentagede linjer.

Tekst:

1) Mallebrok er død i krigen fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Mallebrok er død i krigen i attenfireogtres (hvornår?) – I attenfireogtres (hvornår?) I attenfireogtres Mallebrok er død i krigen i attenfireogtres

2) Han blev til graven båren fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Han blev til graven båren af fire hædersmænd – af fire hædersmænd af fire hædersmænd Han blev til graven båren af fire hædersmænd

3) Den ene bar hans sabel fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Den ene bar hans sabel den anden hans gevær – den anden hans gevær den anden hans gevær Den ene bar hans sabel den anden hans gevær

4) Den tredje bar hans skjorte fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Den tredje bar hans skjorte den fjerde ingenting – den fjerde ingenting den fjerde ingenting Den tredje bar hans skjorte den fjerde ingenting

5) Og da de kom til graven fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Og da de kom til graven der var der ingen hul – der var der ingen hul der var der ingen hul Og da de kom til graven der var der ingen hul

6) Og præsten holdt en tale fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Og præsten holdt en tale og sagde ingenting – og sagde ingenting og sagde ingenting Præsten holdt en tale og sagde ingenting

7) Nu ligger han i graven fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Nu ligger han i graven og tygger på en skrå – og tygger på en skrå og tygger på en skrå Nu ligger han i graven og tygger på en skrå

8) Og når den så bli´r gammel fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Og når den så bli´r gammel så ta´r han sig en ny – så ta´r han sig en ny så ta´r han sig en ny Og når den så bli´r gammel så ta´r han sig en ny

9) Mallebrok er død i krigen fili-ong-gong-gong og tinge-linge-ling Mallebrok er død i krigen i attenfireogtres (hvornår?) – I attenfireogtres (hvornår?) I attenfireogtres Mallebrok er død i krigen i attenfireogtres

Øv dig her:

Der var 16 kasser bajer’

En lille fjollevise med koreografi. I kan selv vælge, hvor mange kasser bajere I vil synge om. Det kan også være I synger et vers, hver gang en ny kasse er tom. Op til jer. En af mange drikkeviser med øl i.

Tekst:

Der var 16 kasser bajer da vi kom (Højre albue bankes to gange i bordet)

Der var 16 kasser bajer da vi kom (Venstre albue bankes to gange i bordet)

Da vi gik (Begge albuer bankes to gange i bordet)

Var de væk (hovedet bankes to gange i bordet)

Der var 16 kasser bajer da vi kom (Begge albuer bankes to gange i bordet)

Øv dig her:

Der er et øldigt land

Hvis der sådan rigtig skal være landskampsstemning, hiver man selvfølgelig vores kære gamle nationalsang frem. I denne udgave hyldes øllet, som den guds gave til Det Danske Folk, det er.

Træk i klaphatten samtidig og tag din sidemand om skulderen. Drikkeviser er til for at blive sunget – højt!

Tekst:

1) Der er et øldigt land det står med nød og næppe Blandt alt det pokkers vand blandt alt det pokkers vand – Det bugter sig blandt bar og kro det hedder gamle Danmark Og her er øllen go’ og her er øllen go’

2) Her drak i fordums tid hver tillakked’ kæmpe Sin mjød af fad med flid sin mjød af fad med flid – Så prøved’ han – ej uden mén at finde sine bene Men faldt ved hver en sten Ja – hver en bautasten

3) Den øl er endnu skøn og gid den aldrig vælter Lad bajern’ stå så grøn lad bajern’ stå så grøn – De ædle sorters skønne øer med sutter – fulde svende Og svimle danske møer Ja – svimle danske møer

4) Hil druk og Fædreland hil hver en kølig bajer Vi drikker dem vi kan vi drikker dem vi kan – Vort gamle Danmark – SKÅL! – bestå – Så længe øllet skummer Og næsen den blir’ blå med røde prikker på

Øv dig her:

Der’ ingen bånd der binder mig

En rask lille omskrivning af Pinocchios gamle kendingssang. Der er ikke noget, der sætter én fri fra hverdagens snævre rammer, som en god mængde alkohol. Den frie stemning kan underbygges med fælles afsyngning af dette vers. Slut af med at skåle både til højre og venstre – sådan skal det være med drikkeviser.

Tekst:

Der ingen bånd der binder mig og ingen drikker øl som jeg Før var jeg en afholdsmand der drak jeg sodavand.

Når jeg til fester går Mange – mange øl jeg får Øllen skal være kold for vi er et alko-hold SKÅL!

Øv dig her:

Dette var 10 forslag til drikkeviser. Hvad med nogle skålesange også?